Tartalom betöltése...

TERMÉKEK

 
 

További képekért kattintson a termék képére és a Jobb/Bal nyílra!

 
Mi az a zártest, mi a zárbetét?
A zártest az a szerkezet, ami tartalmazza a zárnyelvet, kilincsnyelvet. stb. Ezt működtetheti kulcs, vagy zárbetét. Jellemző méretei a szélétől a kilincs közepéig és a kilincs közepe és a kulcslyuk közepe közötti távolság, amit miliméterben szoktak megadni, per jellel elválasztva. (Pl.: 45/90, 55/55, stb.) Vannak olyan zártestek is, amelyek kilincs nélkül működnek, például görgővel, vagy a egy másik zár mellé másodzárként csak zárnyelvvel rendelkeznek (például a 777-es). A lemérésről, ki- és beszereléséről bővebben itt olvashat.

A leggyakoribb zártestek a 45/90 mérettel a 3411, 3410/F és 7411 (hagyományos kulcsos), a 4320, 3410/C, 7420, 3420, és az erősített 3424 (hengerrzárbetétes) és a 3410/W és 7794 (WC záras).

A kisebb méretű, lakótelepinek is nevezett 55/55 mérettel a 4391 (egynyelves kulcsos), 4392 (egynyelves hengerzárbetétes)  és a 4399 (egynyelves WC záras), illetve a kétnyelves verziói a 3435 (kulcsos), a 3436 (hengerzárbetétes).

A hengerzárbetét a zár lelke. Ez működteti a zártestet a benne lévő nyelvvel. Azt, hogy mennyire nehéz kinyitni, egyrészt a csapok száma, elhelyezkedése, másrészt a csapok és a zárbetét anyaga harátozza meg. Megkülönböztetünk fogazott kulcsokat és fúrt kulcsokat.

A fogazott kulcsokat könnyebb kinyitni. Onnan ismerhetjük fel, hogy a kulcs cakkos, illetve a zárbetétbe függőlegesen kell behelyezni, a fogazott felével lefelé fordítva. Már ebben a kategóriában is lehetnek jelentős különbségek. Az alap betét nem fúrásvédett, de kicsivel drággábban már kapható fúrásvédett fogazott kulcsos betét is, ami az acél csapok révén sokkal ellenállóbb. (Például a hagyomnyos Elzett 751, illetve 757 nem az, de a Titán K1 már fúrásvédett)


A fúrt kulcsok már magasabb biztonsági szintet képviselnek. Könnyű felismerni őket, hiszen laposak és furatok helyezkednek el rajtuk. A betétbe általában vízszintesen kell behelyezni és mivel a két oldaluk azonos, ezért 180 fokkal elfordítva is használható.
A hengerzárbetétek méretét szintén miliméterben adjuk meg, per jellel elválasztva. (30/30, 30/35, stb.) A lemérésről, ki- és beszereléséről bővebben itt olvashat.

A betétek az alábbi extra funkciókkal rendelkezhetnek:


Felfúrás elleni védelem: a fúrásos behatolásnál a zárbetétet próbálják fúróval átfúrni. Ez ellen megerősített, acél csapokkal látják el a betéteket. Ha így próbálnak betörni, a zárbetét használhatatlanná válik. A fúrt kulcsú betétek általában el vannak látve ezzel a védelemmel (Elzett X11,Titán K5, Mega 6, Abus D6, Abus D10, Abus D15, Abus XP1, Abus XP2Gege ANS2, az Abus EP10, a Tokoz Pro 400, a DOM 5N, DOM ix 6SR, DOM ix 6KG, DOM ix HT, és a DOM ix Saturn, stb.), de egyes fogazott kulcsos betétek is (például a Titán K1-es) is rendelkeznek vele.Finomnyitás (letapogatás) elleni védelem: a filmekben látott hajcsatos módszer elleni védelem, mely a csapok megfelelő pozícióba helyezésével a zár kinyitását eredményezi. Egy ilyen betörés általában nyomtalan marad, nem roncsolja a betétet. Ellene speciális csapok alkalmazásával védekeznek.  A fúrt kulcsú betétek általában el vannak látve ezzel a védelemmel.

Magkihúzás elleni védelem: egy speciális szerszámmal próbálják a betét magját kihúzni. Ez ellen acél csapokkal védekeznek A fúrt kulcsú betétek általában el vannak látve ezzel a védelemmel.


 

Kocogtatás elleni védelem (antibump): Egy csavarhúzó nyelével ütögetve a zárbetétbe bedugott speciálisan kialakított kulcsot, a kulcs a csapokat 
mozgásba hozza, s egy kis ügyességgel megtalálható egy olyan helyzet, ahol a zárbetét hengere elfordítható. Ez ellen speciálisan kialakított csapokkal és fugókkal védekeznek a zárbetét gyártók.  A fúrt kulcsú betétek általában el vannak látve ezzel a védelemmel.

Savazás elleni védelem: a zárbetétbe savat öntenek és az lassan szétmarja azt. Ez ellen saválló anyagból készült betéttel védekeznek. (Ilyen betét az Elzett X11)
Vészfunkció: a vészfunkciós zárbetétek akkor is nyithatóak kívülről ha belülről benne van a zárbetétben a kulcs. Ez a funkció idősek esetében különösen hasznos, ha rosszul vannak, vagy csak nem hallják a csengőt, de az éjszaka közepén hazatérő tinédzsereknél is különösen hasznos.
Vészfunkciós betéteink: az Elzett X11-es az Abus D10, és az Abus EP10
Ha a szükséges méretben az adott típus nemvészfunkciós kivitel, kérjük érdeklődjön kollégáinknál, mert egyes betétek felár ellenében vészfunkcióval is kérhetőek!


 
Kódkártyás, védett profilú: a kódkártyás betétek kulcsai védett profilúak, azaz csak egy gyártó gyárthatja őket, (más nyerskulcs nem megy bele) és a hozzá tartozó nyerskulcshoz csak a regisztrált leszerződött partnerek juthatnak hozzá. A kulcsok másolása csak a kódkártya és egy eredeti kulcs együttes felmutatása mellett lehetséges. Minden másolást regisztrálni kell, (még a betét vásárlásakor történőt is,) így minden nyerskulcs visszakereshető. Aki ilyen betétet vásárol, biztos lehet benne, hogy ha kiad egy kulcsot a kezéből - például az albérlőnek, vagy egy beosztotnak egy cégnél - biztos lehet benne, hogy nem készült másolat a kulcsból, így a személy távozása után nem kell zárat cserélnie.
Kártyavédett betéteink: az Elzett Nova Y5, a Biztibuk (csak fogaskerekes kivitel), a Mega 6, az Abus XP2, Gege ANS2, az Abus EP10, a Tokoz Pro 400, a DOM ix 6SR, DOM ix 6KG, DOM ix HT, és a DOM ix Saturn.


Törés elleni védelem: a kilógó betét esetén kedvelt betörési módszer, hogy fogóval ráfognak a betétre és egyszerűen eltörik. Ez ellen a legolcsóbb védelem, ha pontosan választjuk meg a betét méretét, hogy ne lógjon ki, hiszen a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) is csak 3 mm kilógást fogad el.
Ha nincs mód rá, hogy megfelelő méretű betétet válasszunk, alkalmazhatóak törésvédő pajzsok. Ezek kívülről nem leszerelhető, belülről becsavarható átmenő csavaros vastagított kilincsek, vagy csak a betétet körülölelő rozetták, melyek elnyelik a kiálló részt. Vannak hegeszthető rozetták és a betét által rögzíthető (nem átmenő csavaros) biztonsági pajzsok is.
Amennyiben ezek a megoldások sem megfelelőek, (például egyedi kilincsek miatt) léteznek törés ellen védett betétek, acél merevítéssel középen, a tolókavivő alatt. Másik megoldás a törésvédelemre, hogy a betét egy része ki van könnyítve, így a betét nem a nyelvénél, hanem a könnyítésnél törik el, ami mögött még további csapok vannak, amik csak kulccsal nyithatók. Így a betét továbbra is használható marad. 
Törésvédett betéteink az Abus D15-ös, az Abus EP10 és a Tokoz Pro 400


Félbetét: olyan betét, aminek az egyik oldala normál hosszúságú (30, 35, 40, stb. mm), de a másik oldala extrém rövid (10 mm) és erről az oldalról nem is nyitható.
Félbetéteink léteznek az Elzett 751-ből  fogazott kulccsal Elzett 754 és csőkulccsal Elzett 740 néven, továbbá a Titán K1, ISEO, Abus D6, Abus E50, Titán K5, T60, Mega 6, DOM ix 6SR, és a DOM ix 6KG betétcsaládból.


Egyforma zárlatú: azonos kulccsal tetszőleges számú (akár különböző méretű) betét is kérhető


Rendszerbe rakható: a betétekből fő-, vagy vezérkulcsos rendszer készíthető, így a betéteknek eltérő saját kulcsa lehet, de egy-egy kulccsal egy csoport, illetve az összes betét is nyitható. A rendszer különböző méretű betétekből is készülhet.Lakattal rendszerbe rakható: olyan betét, amihez tartozik azonos profilú kulcsos lakat is, így azzal akár egyforma zárlatú, akár fő-, illetve vezérkulcsos rendszer készíthető.


Gombos: ezeket a betéteket belülről kulcs helyett forgatógombbal lehet működtetni, így elkerülhető, hogy belül benne maradt kulcs miatt kívülről nem nyitható (ami elkerülhető a vészfunkciós betétekkel is), illetve kényelmesebb a használata. A legtöbb betétünknek létezik gombos változata is.
Betéteink, melyek léteznek gombos kivitelben: az Elzett 751 gombos kivitele Elzett 756 néven, illetve Titán K1, Titán K5, Abus D6, Mega 6 Plus, Dom ix 6SR és DOM ix 6KG.
Ha a szükséges méretben az adott típusból nem találja meg a gombos kivitelt, kérjük érdeklődjön kollégáinknál!

Fogaskerekes betét (Hevederzárakhoz):  a hevederzárak mehanikája különbözik a hagyományos zártestekétől, ezért egy speciális fogaskereket kell szerelni a hagyományos tolókavivő helyére. A legtöbb betét átszerelhető fogaskerekesre, mely meglévő fogaskerék átszerelése esetén egyszer, új esetén kétszer kerül felszámításra.
Fontos, hogy a szokásos betétméreten - a hosszon és az osztásán - túl a szükséges fogaskereket is lemérjék, mert több különböző méretű és fogszámú fogaskerék létezik. A leggyakoribb, miskolci gyártmányú hevederzárhoz 18 fogas fogaskerék szükséges. 

Mozgó alkatrész, görgő, illetve fémpogácsa a kulcsban: egyes felsőkategóriás betétek esetében nem csak a betétben van mozgó alkatrész, aktív védelem, hanem a bonyolultabb nyitási mehanizmus érdekében a kulcsokba is építenek. Egyrészt ilyen speciális kulcsot más nyerskulcsból nem is lehet másolni, így a kártyavédelmet is jobban biztosítják, másrészt a zár biztonsági fokozatát is növelik ezekkel a megoldásokkal.
Mozgó alkatrészt, görgőt, illetve fémpogácsát tartalmazó kulccsal rendelkező betéteink: Abus XP2, DOM ix 6KG, DOM ix 6SR, és Abus EP10

MABISZ minősítés: a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által minősített termék, ami garancia, hogy a biztosítók elfogadják (feltéve, hogy nem lóg ki 3 mm-nél jobban)

Kosár tartalma

Megrendelés


Kosár üres
ELZETT MINTABOLT Bp., 1081 Népszínház u. 30. ZÁRSZAKÜZLET Bp., 1191 Üllői út 257.