Tartalom betöltése...

TERMÉKEK

 
 

További képekért kattintson a termék képére és a Jobb/Bal nyílra!

 
Zártest és kilincs lemérése
A zár lemérése
Zárcserekor fontos, hogy az új zár mérete megegyező legyen a korábbival. Faajtó esetén a nagyobb zártest (például már megszűnt, vagy külföldi gyártámány cseréje esetén) véséssel behelyezhető. Az eltérő távolságokat fúrással lehet orvosolni, de ezekhez szakember segítsége szükséges, ezért törekedni kell a megfelelő zár megtalálására.
A zár lemérésénél két méretet kell megmérni:
  1. Az egyik a kilincs-lyuk távolság, azaz a kilincstengely közepe és a hengerzárbetét, vagy a kulcslyuk kerek részének közepe, vagy a WC zár  alsó tengelyének közepe közötti távolság. Ez jellemzően 90, vagy 55 mm, de lehet 72, 75 vagy akár 92 mm is (ez utóbbi leggyakrabban akkor, ha a záráshoz a kilincset fel kell tolni, de nem csak abban az esetben).

  2. A másik fontos méret a zár mélysége, azaz a kilincs, vagy a zárbetét/kulcslyuk/WC zár tengelyének közepe és a zártest széle közötti távolság. A zártest szélét a nyitott ajtónál látható fém szélétől mérjük, amibe a zárnyelv nyitott állapotban visszahúzódik és amibe a kilincsnyelvet vissza tudjuk nyomni. Ez a távolság leggyakrabban (ha az első távolságra 90 mm-t mértünk) 45 mm, vagy (ha az első távolságra 55 mm-t mértünk) 55 mm, de ezektől eltérő is lehet.

    Ha a kilincs és a zárbetét/kulcslyuk/WC zár tengelyének közepe nem egy egybefüggő kilincscímmel van lefedve, hanem úgynevezett rozettával van takarva, vagyis külön van a kilincs alatt egy kerek, vagy ovális takaró és külön a betét/kulcslyuk/WC zár körül, akkor is ugyanígy kell eljárnunk a zár leméréséhez!


    Tipikus méretek:

Többpontos zárak
A többpontos zárak lemérése is hasonlóan történik, mint a hagyományos záraké, ugyanúgy a kilincs-lyuk távolságot és a zár mélységét kell lemérnünk hozzá, azzal a különbséggel, hogy külön figyelni kell a kilincs- és zárnyelven kívüli zárási pontok típusára és elhelyezkedésére is. A leggyakoribb többpontos zárak a hagyományos kilincs és zárnyelven kívül (ami a zártestből jön ki) még további három kisebb zárási ponttal rendelkezinek, melyek az oldalsó lemezen helyezkednek el, és föl-le mozgathatóak. Ezek a zárási pontok típusa alapján a többpontos zárak lehetnek :

- görgősek (kör alakú kis hengerek)
- peremesek (hosszúkás ovális formájúak)
- gombafejesek (hasonlóan a görgőshöz kerekek, de a külső kör alatt egy vékonyabb hengerben folytatódik)
 
A többpontos zárak tipikus méretei: 45/90, 45/92, de gyakori még a 35/90, 55/90, 35/92, 55/92 is. Sajnos a 90 és a 92 miliméter közötti különbséget nagyon könnyű rosszul mérni, ezért érdemes a cserélni kívánt zár típusát is felirni, mert az egyes gyártók jellemzően vagy az egyik, vagy a másik mérettel dolgoznak. Az Euro Elzett 90-es, a GU és a Roto 92-es kilincs-lyuk távolságú zárakat gyártanak.

A többpontos zárak hosszú (akár 2 méteres) oldalsó lemezét nem kell lemérni, mert ezt gyakran levágják, de a biztonságát ez nem befolyásolja.

Többpontos zárak több zárnyelvvel
Tartunk komplexebb többpontos zárakat is, melyekből a hagyományos kilincs- és zárnyelv mellett nem csak föl-le mozgó zárási pontok, hanem a normál zárnyelvnek megfelelő, vagy akár kampós (külön bevésendő zártestből) zárnyelv, vagy zárnyelvek jönnek ki - akár a kilincs alatt található zárbetét, akár külön hozzá tartozó zárbetét működtetésével.
Ilyen többpontos zár: a
Triológia Dual 55/90, Multivektor 25/85, Triológia Reteszes 45/90, Triológia Reteszes 50/90 , Triológia Kampós 45/90, GU Secury MR2 45/92, GU Europa MR/R 28/92

Megkülönböztetünk kilincs és cilinder működtetésű többpontos zárat. A kilincs működtetésűnél a záráshoz (görgők, peremek, vagy gombafejek mozgatásához) a kilincset kell felfelé tolni, míg a cilinder működtetésűnél a cilinderzárban kell a kulcsot elfordítani. Ebből adódóan a kilincs működtetésűhöz nem alkalmas (kívül) fix gombos kilincsgarnitúrá!

Kilincs lemérése
A kilincs cseréjekor a zár lemérésénél ismertetett első méretre, azaz a kilincstengely közepe és a hengerzárbetét, vagy a kulcslyuk kerek részének közepe, vagy a WC zár  alsó tengelyének közepe közötti távolság lesz szükségünk. Ez önmagában elegendő, hogy funkciomálisan megfelelő kilincset tudjunk adni, de az esztétikai szempontok miatt meg kell mérni a teljes kilincs hosszát és szélességét is, hogy az új kilincs tökénletesen takarja, illetve teljesen elfedje a régit, ami az évek alatt nyomott hagyott az ajtón. Vasajtó, illetve átmenő csavaros pajzs esetén érdemes a csavarok pontos helyét is lemérni. (Átmenő csavarról akkor beszélünk, amikor kívülről nem látjuk a csavarokat, mert nem az ajtólapba, hanem a külső címbe a belsőn keresztül menettel rögzülnek, így kívülről a kilincs nem bontható). Ez utobbi esetben előfordul, hogy régebbi kilincsnél nem tudunk azonos csavartávolsággal kilincsgarnitúrát adni. Ekkor fontos a zárat is megvizsgálni, hogy egy esetleges új átmenő csavar hol tud a záron keresztül, vagy a zár fölött keresztülmenni az ajtón.

A három kilincsfajta:

             Kulcsos                                   Cilinderes                                      WC

Kosár tartalma

Megrendelés


Kosár üres
ELZETT MINTABOLT Bp., 1081 Népszínház u. 30. ZÁRSZAKÜZLET Bp., 1191 Üllői út 257.